Se celebra el III Col·loqui de la UA CSIC-IEHM

Data de publicació:
png_20220208_142918_0000.png-690438
png_20220208_142918_0000.png-690438

Els passats dies 15 i 16 de desembre de 2022 es va celebrar a Sa Riera el III Col·loqui de la Unitat Associada CSIC-IEHM amb el títol "Actores y autores hispánicos en el ámbito euromediterráneo (ss. XVI-XVII)".

  Després de la presentació, a càrrec del Degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB, el Dr. Miguel Deyá, i els doctors Miguel Ángel Bunes i Jaume Garau Amengual, va prendre la paraula el Dr. Bunes, professor de Recerca d'Història Moderna (CSIC), que ens va presentar la seva ponència: “La creación del héroe y el caballero ilustre en el enfrentamiento con los otomanos: La conquista de África de Diego Fuentes (1570)”. Partint d'aquesta obra d'autor desconegut va tractar els conceptes de cavaller i soldat al segle XVI. A més, va parlar de la necessitat de recuperar aquest tipus d'obres, molt llegides a la seva època, però tremendament oblidades actualment, per analitzar-les tant des del punt de vista de la literatura com de la història.

 A continuació el Dr. Jaume Garau, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears, va exposar "¿Fue protestante el desconocido autor del Viaje de Turquía?", en què va reflexionar sobre la pregunta que es plantejava inicialment, puntualitzant els diferents aspectes que apareixen al llibre que suposen una crítica religiosa (com la manca d'exemplaritat del clergat o l'acumulació de beneficis, per exemple) i que demostren la inclinació reformista de l'autor.

 Finalitzem aquesta jornada, moderada pel Dr. José Servera, amb la intervenció del Dr. Fernando Rodríguez-Gallego, professor titular de la UIB, i el seu treball "Lope de Vega, lector de poetas europeos: unas notas sobre el soneto 112 de las Rimas". Rodríguez-Gallego va destacar la importància d'aquest tipus específic de poemes, ja que mitjançant l'estudi dels versos d'aquest sonet multilingüe podem arribar a conèixer els gustos de l'autor, així com les fonts manejades per Lope i potser, en futur, reconstruir la biblioteca de què disposava el poeta i dramaturg.
La segona jornada, moderada pel Dr. Miguel Deyá, es va iniciar amb l'exposició del Dr. Rubén González Cuerva, científic Titular d'Història Moderna (CSIC) titulada "Hombres pláticos y mediación islámica: Anthony Sherley y Jorge Henin al servicio de la Monarquía en Marruecos (1605-1621)", en què partint de les biografies d'aquests dos aventurers va reflexionar sobre la diplomàcia de tipus antic (no oficial).

 Seguim amb el Dr. Francisco J. García, investigador postdoctoral, qui a "Una imagen de regencia perfecta: Mariana de Austria y la instrumentalización política de sus predicadores reales (1665-1675)", ens va parlar del tractament que es dispensava a Mariana de Àustria, mare de Carles II, als sermons de la Capella Reial i de com va evolucionar, des dels primers anys de la regència, fins a la majoria d'edat del monarca.

 Tanquem aquest col·loqui amb la intervenció del Dr. Rafael Ramis, catedràtic d'Història del Dret i les Institucions de la UIB, i la seva conferència “Los egresados hispanos en el Collegio dei Dottori de Nápoles en el siglo XVII”, en què es plantejava principalment dues qüestions. D'una banda, si la Universitat de Nàpols formava part de la peregrinatio acadèmica dels estudiants centreeuropeus i, d'altra banda, la possible presència d'estudiants espanyols peninsulars.