Celebrat el Simposi d'Història Moderna "Conflictividad e identidad en el Mediterráneo ibérico y el Reino de Mallorca (siglos XVI-XVII)"

Data de publicació:
png_20220208_142918_0000.png-690438
png_20220208_142918_0000.png-690438

La setmana passada va tenir lloc el Simposi d'Història Moderna organitzat per l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat que versava sobre “Conflictividad e identidad en el Mediterráneo ibérico y el Reino de Mallorca (siglos XVI-XVII)”. Aquest simposi, inaugurat pel Dr. Jaume Carot, rector de la UIB; Miquel Àngel Capellà, director del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, i el Dr. Miguel Deyá, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres i membre del nostre Institut, posa el colofó al projecte “Conflicte i identitat al Regne de Mallorca (segles XIV–XVIII)” (PRD 2018/17) dirigit pel propi Dr. Deyá.

 El programa del primer dia va incloure ponències que van abordar temes tan diversos i rellevants com les dinàmiques socials dels artesans i la presència femenina entre ells, la identitat insular, la percepció i autopercepció de la “pagesia” mallorquina, els conflictes a les confraries granadines, el padrinatge entre els fills dels artesans de Palma o l'administració patrimonial en mans femenines a la Mallorca dels segles XVI i XVII, entre d'altres.

   
   

El segon dia es van tractar temes com l'emigració mallorquina a València, els enfrontaments encarnats entre bisbes i inquisidors a la Mallorca moderna, la història dels Font i Roig de Maria de la Salut o els atacs institucionals dirigits a la reina Maria Lluïsa d'Orleans, que s'obstinava a no adaptar-se a la rígida etiqueta de la cort dels Àustries.

   

També es van realitzar taules rodones en què es va explorar i debatre sobre la identitat i identitats a l'Edat Mitjana i Moderna i la conflictivitat a les terres del Mediterrani.

El punt final el va posar el Dr. Àngel Casals amb la seva conferència de cloenda “Identitat urbana i control de l’ordre públic a les societats de la Corona d’Aragó al segle XVI”.