Noticia
S'ha celebrat el Seminari «Isla e identidad»
Data de publicació:Els dies 20 i 21 de febrer de 2025, l'Aula Magna de l'Edifici Guillem Cifre de la Universitat de les Illes Balears va acollir el seminari «Illa i identitat: construcció d'identitats insulars des de l'Edat mitjana fins al segle XVII», un esdeveniment que va reunir diversos especialistes per a analitzar l'impacte de la insularitat en la configuració d'identitats col·lectives.
Durant les dues jornades, destacats investigadors van exposar els seus estudis entorn a la identitat insular des de diferents perspectives: històriques, literàries i artístiques. El seminari va començar amb la ponència inaugural de Maravillas Aguiar Aguilar, catedràtica de la Universitat de La Llacuna (ULL), qui va abordar la construcció identitària de Canàries a través de l'obra de Ibn Jaldún. Li van seguir intervencions com la d'Antoni Mas i Forners (UIB), que va analitzar la conflictivitat entre les illes de l'antic regne de Mallorca, i la de Kevin Rodríguez Wittman (ULL), centrada en la representació insular en els islaris tardomedievals.
A la tarda, la jornada va continuar amb la ponència de Cristian Díaz Rodríguez i la seva intervenció titulada «Per les seves illes els coneixereu», en la qual va oferir una anàlisi detallada sobre la narrativa identitària que emergeix a partir de la condició insular. La jornada es va tancar amb la presentació dels instituts organitzadors d'aquesta trobada, l'IEMyR i l'IEHM, juntament amb el GRESMED, el Grup d'Estudis Medievals de la UIB.
El divendres, la jornada va incloure ponències com la de M. Beatriz Hernández Pérez i Margarita Mele Marrero (ULL) sobre la identitat de Gran Bretanya en l'Edat mitjana, la de Rafael Massanet Rodríguez (Universitat de València) sobre l'illa imaginada en el teatre breu aurisecular i la de José Antonio Ramos Arteaga (ULL) sobre les interpretacions providencialistes de les illes en el teatre canari.
A la tarda la sessió es va reprendre amb la intervenció de Rosa Calafat que va analitzar els canvis introduïts a les escoles de Mallorca i Menorca durant el segle XVI a conseqüència de les reformes posttridentines. El seminari va concloure amb la intervenció d'Eduardo Aznar Vallejo, catedràtic d'Història Medieval de la ULL, qui va abordar la unitat i diversitat de la Macaronesia, seguit d'un acte de clausura en el qual es va destacar la rellevància de la trobada per a l'estudi de les identitats insulars i la consolidació dels llaços de cooperació entre l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM) i l'Institut d'Estudis Medievals i Renaixentistes (IEMyR), un vincle que promet fructífers resultats en futures col·laboracions.
Aprofitem l'ocasió per a agrair la implicació i la disposició dels membres de l'IEMyR, l'esforç i el compromís dels quals han estat fonamentals per a l'èxit d'aquesta trobada.
|
|
|
|