Celebrat el II Seminari en línia d'Història Moderna «Mujeres mediadoras: influencia y estrategias de poder en los márgenes de la negociación (siglos XVI-XVIII)»

Data de publicació:
png_20220208_142918_0000.png-690438
png_20220208_142918_0000.png-690438

 Els dies 30 de novembre i 1 de desembre es va celebrar el II Seminari en línia d'Història Moderna organitzat per l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat de la UIB, amb la col·laboració del Projecte de recerca "Redes de información y fidelidad: los mediadores territoriales en la construcción global de la Monarquía de España (1500-1700)" (PID2019-110858GA-I00) de la Universitat de Barcelona.

El primer dia del seminari vam comptar amb les intervencions de Julia Gebke (Austrian Academy of Sciences) que ens va parlar dels “Secretos revelados en la Casa de Austria. La polémica de la locuacidad femenina en la política moderna”; Verónica Gallego Manzanares (Universitat de Barcelona) que va analitzar “En los márgenes de los quartieri spagnoli de Nápoles. Una (re)visión de las relaciones cortesanas en perspectiva de género (S. XVI-XVII)”; varem continuar amb Javier Hipólito Villanueva (Universidad de los Andes, Chile) que va centrar la seva ponència en “La hermanastra de un príncipe imperial: Margarita de Parma y la representación de Felipe II ante el Sacro Imperio, 1559-67”; i, finalment, vam tancar la sessió amb Marion Duchesne (Université de Caen Normandie), que va fer referència a “«Le Roy mon beau pere e[st] si bon qui ne refusera pas se que je luy demandere»: construcción de la influencia de Isabel de Borbón en la corte de Felipe III”.

El segon dia van intervenir Alberto Mariano Rodríguez Martínez (Universitat Pablo de Olavide) qui va analitzar la interessant figura de “La celestina de la tregua: las negociaciones de Madame T’Serclaes (1621-1625)”; Francisco José García Pérez (Universitat de les Illes Balears-IEHM), que ens presentava “Entre el Emperador y una ambición: la condesa de Soissons y el gobierno de los Países Bajos españoles”; Francisco Miguel Martín Blázquez (Asociación Mundos Modernos), amb qui varem viatjar a l'altra banda de l'Atlàntic amb “La cara familiar de la justicia indiana. El papel de esposas e hijas de los ministros de la Real Audiencia de México (finales del siglo XVIII y principios del XIX)”; i, finalment, Radka Číhařová (Univerzita Pardubice, R. Txeca), que va centrar la seva exposició en “Beatriz de Cardona y de Dietrichstein: la mediadora del cardenal Francisco de Dietrichstein en la corte madrileña“.

Les dues jornades van comptar amb taules rodones on es van desenvolupar interessants debats i es van plantejar futures línies de recerca.