Noticia
Participació membres IEHM en esdeveniments científics
Data de publicació:Els investigadors Miguel Deyá i Aina Coll, membres d'aquest Institut, van participar la setmana passada en el XIV Congrés Internacional de l'Associació Espanyola d'Història Econòmica (AEHE). L'esdeveniment, celebrat en la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, va reunir a destacats especialistes en història econòmica i social per a abordar temes clau de l'Edat Moderna.
Els nostres companys van participar en la sessió titulada "Evolució i desenvolupament de les fortificacions defensives portuàries durant l'Edat Moderna (segles XVI a XVIII)", on van presentar ponències basades en les seves recerques sobre la gestió i els recursos militars a Mallorca.
Aina Coll va exposar el seu treball, "Millorar els recursos militars i defensius: un desafiament per a la intendència de Mallorca en el segle XVIII", on va analitzar els esforços de la intendència mallorquina per a enfortir les defenses de l'illa en un context de constants tensions geopolítiques al Mediterrani. Per part seva, Miguel Deyá va presentar la ponència "Rei i Regne en la gestió de la defensa portuària de Mallorca (segles XVI-XVII)", explorant les complexes relacions entre la monarquia i els poders locals en l'organització i manteniment de les fortificacions portuàries durant els segles XVI i XVII.
El congrés, que es va celebrar del 21 al 24 de gener, va servir com a plataforma per a l'intercanvi acadèmic i la difusió d'estudis sobre història econòmica i social, consolidant-se com un referent en l'àmbit hispà.
D'altra banda, diumenge passat, 26 de gener, el Santuari de Nostra Senyora de Cura va acollir una conferència a càrrec del professor Rafael Ramis, catedràtic i reconegut especialista en l'obra i el pensament de Ramon Llull. Sota el títol "Randa i el lul·lisme", la xerrada es va emmarcar dins dels actes commemoratius dedicats a la conversió del beat Ramon Llull, una figura clau en la història de la filosofia, la mística i la literatura medieval.
El professor Ramis va destacar la importància de Randa com un lloc simbòlic en la vida de Llull, perquè allí se situa el moment de la seva conversió i la posterior revelació de la seva Ars Magna, el mètode filosòfic que el consagraria com una de les ments més influents del seu temps.
El Santuari de Cura, estretament vinculat a la memòria de Ramon Llull, es va convertir, una vegada més, en un espai de trobada per als qui cerquen preservar i difondre l'obra del Beat. La jornada va concloure amb una eucaristia en memòria de Llull, en la qual va participar el Orfeó Castellix d'Algaida, i una invitació a continuar aprofundint en el seu pensament.