Noticia
S'ha celebrat VII Col·loqui Lul·lià sobre la construcció dels sabers
Data de publicació:
El col·loqui, inaugurat el dijous 13 de març pel Provincial de la TOR, Fr. Manuel Romero Jiménez, i altres autoritats acadèmiques i eclesiàstiques, va començar amb la ponència del Dr. Josep E. Rubio (Universitat de València), que va explorar l'evolució de les primeres versions de l'Ars. Tot seguit, el Dr. Constantin Teleanu (Université de Strasbourg) va tractar la recepció de l'obra de Llull a la Universitat de París.
El divendres 14 de març, la jornada va començar amb la intervenció de la Dra. Lola Badia (Universitat de Barcelona) sobre la concepció luliana de la retòrica. Posteriorment, el Sr. Pere Joan Planas va parlar sobre la Geometria nova del beat, i el Dr. Josep Maria Ruiz Simon (Universitat de Girona) va exposar sobre la innovació en la lògica de Llull. Un dels moments destacats va ser la presentació del volum Ramon Llull: bellesa, estètica i contemplació, a càrrec del Dr. Lucio M. Nontol (Seton Hall University) i el Dr. Rafael Ramis Barceló (IEHM-UIB), que recull els treballs presentats en el Col·loqui de l'any 2024. A la tarda, la Dra. Celia López Alcalde (Universitat de Granada) va dissertar sobre la psicologia i l'estructura del coneixement en Llull, seguida del Dr. Antoni Bordoy Fernández (IEHM-UIB), que va analitzar la relació entre la filosofia natural i la medicina en el pensament lul·lià. La sessió va concloure amb la ponència del Dr. Rafael Ramis Barceló sobre l'aplicació de l'Ars al dret i la presentació per part de la Dra. Rosa Planas de l'obra Dialogacions i càntics d’amor de Sor Anna Maria del Santíssim Sagrament.
El dissabte 15 de març, últim dia del col·loqui, el Dr. Josep Amengual i Batle (Monestir de la Real) va explorar la noció de bellesa en la teologia i mariologia de Llull. Posteriorment, el Dr. Joan Andreu Alcina (ISUCIR) va analitzar la relació entre la cristologia franciscana i el pensament lul·lià, i el Dr. Jordi Gayà Estelrich (CETEM) va cloure l'esdeveniment amb una reflexió sobre la teologia fonamental en l'obra de Llull.
|
|
Amb una participació destacada d'acadèmics nacionals i internacionals, el VII Col·loqui Lulià es consolida com un referent essencial per a l'estudi i la difusió del pensament de Ramon Llull, demostrant la seva vigència i rellevància en la construcció del saber en diverses disciplines.