2022 - Congrés "Primum non nocere"
Primum non nocere: enfermedades, tratamientos y diagnósticos en la Edad Moderna vistos desde las Humanidades
Museu de Mallorca
Carrer de la Portella, 5, 07001 Palma
23, 24 i 25 març 2022
PRESENTACIÓ
Al llarg de la Història, totes les societats s'han vist exposades a malalties, cicles pandèmics i plagues que han portat conseqüències moltes vegades catastròfiques, perquè arribaven a reconfigurar les pròpies dinàmiques econòmiques, socials, polítiques i fins i tot culturals dels grups que les patien. L'Edat Moderna va ser també testimoni d'èpoques marcades per pestes, terribles malalties i mort, que van arribar a ser tan freqüents, que es van planificar i es van desenvolupar estratègies per a intentar afrontar-les. D'una banda, la religió va cercar sempre l'ajuda divina com a remei a mals tan temuts. L'Església disposava de tot un arsenal de cerimònies i ritus destinats específicament a aplacar aquelles malalties que estaven ja infiltrades en l'imaginari col·lectiu. D'altra banda, trobem el món de la medicina, que arribaria a exercir un paper cada vegada més determinant conforme avancés el temps. Encara que gairebé tan temudes com les pròpies malalties, existien professions dedicades completament al seu tractament i curació. En conseqüència, l'estudi de la malaltia es va traduir també en nombrosos manuals, tractats i llibres que intentaven donar resposta al desconegut, catalitzadors de futurs desenvolupaments científics que marcarien una fita.
EIXOS TEMÀTICS
Proposem els següents eixos temàtics, que serviran de guia per a aquells investigadors interessats a participar en el nostre congrés. Un tema tan ampli com la medicina pot ser abordat des de diferents perspectives:
• Medicina històrica: descobriments i evolució d'una disciplina
• Literatura mèdica: volums, manuals, tractats i vademècums
• Arrencaqueixals, cirurgians i altres oficis mèdics: història i reflex literari
• Pacients il·lustres i malalts vulgars: tractaments mèdics i malalties en relació amb la classe social en l'Edat Moderna
• Diagnòstics pictòrics: l'art com a reflex de la malaltia
• Espais de sanació i malaltia: l'arquitectura al servei de la medicina
• Diàlegs entre ment i cos: la filosofia aplicada a la salut
• Medicina real i metafòrica en la literatura del Segle d'Or: agents, causants i representació
• El pecat com a malaltia de l'ànima: religió i medicina en l'Edat Moderna
• Remeis miraculosos i malalties malignes: maleficis, bruixeria i superstició entorn de la medicina durant l'Edat Moderna
• «El que pica, sana»: la medicina en la cultura popular de l'Edat Moderna
• «Loco soy, loco he de ser»: malalties mentals i el seu reflex en les Humanitats en l'Edat Moderna.
COMITÈ ORGANITZADOR
Dr. Rafael Massanet Rodríguez
Dr. Francisco José García Pérez
PUBLICACIÓ
Pròximament
NOTÍCIA I FOTOGRAFIES DE L'ESDEVENIMENT
Pròximament
PROGRAMA
DIMECRES 23
09:00-09:30 Presentación
09:30-10:45 Sessió 1
Jacobo Hernando Morejón (Universidad de Málaga) - Enfermedades, dolencias y tratamientos en la historieta histórica sobre la Edad Moderna española.
Mónica María Martínez Sariego (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria) - La enferma de amor en la cultura moderna: de los tratados médicos a la literatura y el arte.
Antoni Bordoy Fernández (Universitat de les Illes Balears) - Aportaciones del lulismo a la actualización de la medicina.
10:45-11:15 Pausa
11:15-12:30 Sessió 2
Francisco José García Pérez (Universitat de les Illes Balears - IEHM) - Una reina estéril: María Luisa de Orleans y la búsqueda médica y divina de un embarazo.
Julio Alejandro De la A González (Universitat de les Illes Balear) - «Que [no] les sea ponçoña lo que les solía ser medicina y remedio»: los conceptos de salud y gracia espiritual en De los nombres de Cristo, de Fray Luis de León.
Alice Borsan (Universitat de les Illes Balears) - Calderón y los entremeses: el reflejo de la melancolía.
12:30-13:30 Sessió 3
Eduardo Azorín García (Universidad de Sevilla) - Salud pública y reglamentación edificatoria: el encaje de balcones y rejas voleadas en la ciudad de La Habana (1786-1799).
Tamara González López (Universidade da Coruña) - Cirujanos, parteras y barberos: la atención sanitaria en el interior de Galicia en la Edad Moderna.
PAUSA MENJAR
15:30-16:45 Sessió 4
Rafael Massanet Rodríguez (Universitat de les Illes Balears - IEHM) - Juan Rana, enfermedad y cura. El fingimiento de la medicina en el teatro breve del Siglo de Oro.

Héctor Urzáiz Tortajada (Universidad de Valladolid) - «Sanar sin botica y sin doctor»: la Medicina en una comedia del Siglo de Oro.
16:45-18:00 Sessió 5
Ángel María Vadillo Bonet (Universitat de les Illes Balears) - «La salud vive a la virtud vinculada». Análisis del sermón quince sobre el verso trece del salmo cincuenta de Manuel de Nájera.
Eva M. Pérez Rodríguez (Universitat de les Illes Balears) - El Diario del Año de la Peste (1722) de Daniel Defoe, vigente tres siglos después.
Jaume Garau Amengual (Universitat de les Illes Balears - IEHM) - De los remedios maravillosos en la obra del humanista Bartolomé Jiménez Patón.
18:00-18:30 Pausa
18:30-19:45 Sessió 6
Victòria Bauçà Nicolau (Universitat de les Illes Balears) - Las mujeres y las enfermedades: entre el rechazo y la asistencia en la Mallorca moderna.
Miguel G. Garí Pallicer (Universitat de les Illes Balears) - El colegio de boticarios de Mallorca y el control de la producción y venta de fármacos durante el siglo XVII.
Antoni Contreras Mas (Universitat de les Illes Balears – Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut) - La guerra de Apolo contra las fiebres: Rafel Rapó, Mallorca (1707)
DIJOUS 24
09:30-10:45 Sessió 7
Julia Gebke (Austrian Academy of Sciences) - Mucho más que una enfermedad. La melancolía y sus matices sociales en la edad moderna.
Stephanie Béreiziat-Lang (Universidad de Heidelberg, CRC 933) - ‘Fuera de mí’ – Locura, alteridad colonial y experiencia mística.
Pablo Alberto Mestre Navas (Universidad Complutense de Madrid) - Prescribir y diagnosticar la locura. Agentes y prácticas documentales en el Hospital de los Inocentes de Sevilla.
10:45-11:15 Pausa
11:15-12:15 Plenaria
Wolfram Aichinger (University of Vienna) – Criar entre mortajas. Mortalidad infantil y remedios de siglos pasados
12:15-13:30 Sessió 8
Julio Salvador Salvador (Universidad Complutense de Madrid - CSIC) - Descripciones de la enfermedad antillana: de la modernidad a la imagen decimonónica de científicos y literatos.
Natália Ceolin e Silva (Universidad de Salamanca) - La idea de "enfermedad" en los procesos de extirpación de idolatria. Trujillo de Perú en el siglo XVIII.
José Manuel Correoso Rodenas (Universidad Complutense de Madrid) - «Enfermos de Dios». Enfermedades y vacunas en la América colonial puritana.
PAUSA MENJAR
15:30-16:45 Sessió 9
Antonio Bernat Vistarini (Universitat de les Illes Balears) - La materia médica en los Antiaxiomas (1682) de Fernando Díez de Leiva.
Emilio Blanco (Universidad Complutense de Madrid) - Saber y práctica médica en los diálogos renacentistas españoles: entre la ficción y la realidad.
Marina Díaz Marcos (Universidad de Castilla La Mancha) - Las enfermedades de la piel en Galeno según la versión de Theodoricus Gerardus Gaudanus: una comparación con un léxico del primer tercio del s. XVI.
16:45-17:15 PAUSA
17:15-18:45 Sessió 10
Christoph Strosetzki (Universität Münster) - Dietética y medicamentos entre la experimentación y la tradición.
Alejandro Jaquero Esparcia (Universidad de Castilla La Mancha) - Escenas de redención y sanación: cultura visual y religiosidad popular en los territorios de Albacete a lo largo de la Modernidad.
Milagros León Vegas (Universidad de Málaga) - Medicina y religiosidad en tiempos de pandemia: una aproximación desde la producción pictórica del barroco.
DIVENDRES 25
09:30-10:45 Sessió 11
José Félix Álvarez Alonso (Universidad Francisco de Vitoria) - Enfermedad y medicina como estímulo del pathos en la homilética de Alfonso de Castro a través de un análisis estilométrico.
Ana Barrena Gómez (Universidad de Málaga) - In periculo mortis: La salud y la enfermedad de los prebendados de la Catedral de Málaga a fines de la modernidad.
Fernando Negredo (IEHM) - ¿La enfermedad como antesala de la santidad? Ejemplos no canonizados en el Siglo de Oro.
10:45-11:15 Pausa
11:15-12:15 Plenaria
Fernando Serrado Larráyoz (Universidad de Alcalá) – La actividad examinadora de la Cofradía de San Cosme y San Damián de médicos, boticarios, cirujanos y barberos de Pamplona durante la segunda mitad del siglo XVI (1552-1600).
12:15-13:30 Sessió 12

Ana Isabel Martín Ferreira - Cristina de la Rosa Cubo (Universidad de Valladolid - GIR Speculum Medicinae) - Ser rubia en el Renacimiento: medicina y estética en las Centurias de Amato Lusitano.
María Jesús Pérez Ibáñez - José Ignacio Blanco Pérez (Universidad de Valladolid - GIR Speculum Medicinae) - Un casus mirus, o como curar con ingenio una dolencia: Amato Lusitano, curación 6.42.
PAUSA MENJAR
15:30-16:30 Sessió 13
Justo Hernández (Universidad de La Laguna) - La vejez y el anciano en el galenismo: el tratado médico renacentista Liber de arte medendi (1564) de Cristóbal de Vega (1510-1573).
Nelia Rosa Vellisca Gutiérrez (Universidad de Valladolid - GIR Speculum Medicinae) - Aurea senectus: la salud de los mayores en la medicina renacentista.
Gloria Cristina Flórez Dávila (Universidad Nacional Mayor de San Marcos) – Salud, enfermedad y muerte en los sermones y tratados médicos en el Perú de los Austrias.
16:30-17:30 Sessió 14
Joaquín Pascual Barea (Universidad de Cádiz) - Beneficios y riesgos del vino en un manual de Medicina del médico toledano Álvaro de Castro (h. 1470-1544).
María Teresa Santamaria Hernández (Universidad Castilla La Mancha) - Los dos lados de la puerta de la vida: Terminología y Medicina en un manual farmacológico de Álvaro de Castro (ca. 1525).
Irene Rodríguez Cachón (Universidad de Burgos) - Apetito y salud en el siglo XVI: notas al Banquete de nobles caballeros de Luis Lobera de Ávila.
17:30-18:00 Pausa
18:00-19:00 Sessió 15
Dana Zaben (Universidad de Castilla La Mancha) - Arabismos en la Ianua Vitae: origen y pervivencia en el léxico latino.
Rocío Martínez Prieto (Universidad de Castilla La Mancha) - Contra morbos melancólicos: el léxico de las enfermedades mentales en un texto médico latino de principios del Renacimiento.
19:00-19:15 Exposició pòster
Justo Hernández (Universidad de La Laguna) - Opera Medica: recuperación del patrimonio textual grecolatino de la medicina europea II (RED2018-102781-T, MICIN)
19:15-19:45 Clausura