Les notícies de l'Altre al Mediterrani (segles XVI-XVIII)

Els dies 13 i 14 de desembre de 2018 es va celebrar a l'aula 22 de l'edifici Sa Riera el col·loqui de la unitat associada al CSIC del IEHM sota el títol "Les notícies de l 'Altre' al Mediterrani (segles XVI-XVIII). El col·loqui va reunir especialistes sobre la història i la literatura del Segle d'Or. L'objectiu era promoure el debat entorn d'aspectes com les relacions entre la Monarquia Hispànica i el món musulmà o la visió i la construcció de l'altre a través de la literatura i el dret.


PROGRAMA

Dijous, 13 de desembre. Aula 22 Edifici "Sa Riera"

16h. Presentació del Col·loqui: Dr. Miguel Ángel Bunes Ibarra i Dr. Jaume Garau Amengual

16,30h -18h. Mesa 1 (Moderador: Dr. Miguel Garí)
Dr. Miguel José Deià Bauzá

"UNA VISIÓ BARROCA DE LA PRESA DE TUNÍSIA DE 1535: LA COMÈDIA CARLES V SOBRE TUNÍSIA" en la qual va posar en relació la conquesta de Tunísia i La Goleta per part de Carles V i l'escriptura i impacte de l'obra de Josep de Cañizares a inicis del Segle XVIII.

Dr. Miguel Ángel Bunes Ibarra

"L'EMPRESA DE TUNÍSIA PER CARLES V, LA CREACIÓ DEL MITE DE L'EMPERADOR AFRICÀ" en la qual va parlar sobre les formes de propaganda i difusió al llarg d'Europa de la campanya de 1535 a través de tractats polítics, obres literàries i artístiques i el seu ressò en la tradició política habsbúrgica i borbònica.


18h.-18,30h. Descans

18,30h-19,30h. Mesa 2 (Moderador: Dr. Fernando Rodríguez-Gallego)
Dr. José Servera Bany


"EL PAISATGE BALEAR I ELS SEUS PERSONATGES EN VIDA DE L'ESCUDER DON MARCS D'OBREGÓN, DE VICENTE ESPINEL". En aquesta conferència es van desgranar aspectes sobre aquesta obra, a cavall entre diversos gèneres, com la detallada descripció de paisatges naturals de les Balears, especialment el de Cabrera, i es van desenvolupar les característiques d'alguns dels personatges protagonistes i secundaris del llibre.


Divendres, 14 de desembre Aula 22 Edifici "Sa Riera"

9,30h. - 11h. Mesa 3 (Moderadora: Dra. Rosa Calafat)
Dr. Antonio Planas Rosselló

"ELS JURISTES MALLORQUINS I ITÀLIA"
Aquesta conferència va servir per a situar als estudiants de drets mallorquins en el context de les facultats de dret italianes durant els segles XV i XVI i traçar les trajectòries professionals d'alguns dels juristes mallorquins més il·lustres com Bartomeu de Verí, Luis Villalonga Martí o Miquel Thomàs de Taxequet.

Dr. Rafael Ramis Barceló


"LES AL·LUSIONS A RAMÓN LLULL EN LA LITERATURA EUROPEA (SS. XVII-XVIII)".
El Dr. Ramis va apuntar les nombroses referències a Raimundo Lulio en la literatura castellana, francesa i anglesa en autors de la talla de Lope de Vega, López de Guevara, Quevedo, Rabelais, Rousseau, Francis Bacon o Jonathan Swift i com la imatge del Llull alquimista es va imposar, en aquesta mena d'obres literàries, sobre la del Llull filòsof i teòleg.

11h.-11,30 Descans

11,30-13h. Mesa 4 (Moderadora: Dra. Catalina Monserrat)
Dr. Luis Alburquerque García

"LITERATURA I VIATGES EN ELS SEGLES D'OR: EL CAS DEL VIATGE DE TURQUIA", que va tractar sobre les possibles definicions de la literatura de viatges i com El viatge de Turquia pot ser classificat a partir del seu contingut, fases de redacció i relació amb el seu context.

Dr. Jaume Garau Amengual

"TERESA DE JESÚS EN ELS PARATEXTS D'ALGUNS DELS SEUS VALEDORS"
en la qual va tractar la visió sobre la santa transmesa per Fray Luis de León en els paratexts de dues edicions de les seves obres.

13, 30h. Conclusions: Dr. Luis Alburquerque, Dr. Francisco José García Pérez i Dr. Jaume Garau Amengual