2015 - Congrés "Geografías espirituales"
Congrés Internacional «Geografies Espirituals Hispàniques
(segles XV-XVII)»
PRESENTACIÓ
El Congrés Internacional Geografia Espiritual Hispànica (Segles XV-XVII), que comptarà amb una nodrida representació de membres d'aquest nou centre de dins i fora d'Espanya, serà la primera activitat d'aquestes característiques organitzada per la IEHM a Palma i té com a objectiu principal analitzar des de les perspectives filosòfica, filològica, teològica i històrica, aspectes fonamentals en la recreació de l'espiritualitat en el context i l'època esmentats.
ORGANITZACIÓ I COORDINACIÓ
Organitza l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat. Coordina Miquel Riera Font.
PROGRAMA
Dimarts 19 de mayo. Edificio Sa Riera (Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2)
10.30 h - 11.00 h. Obertura.
- Doctor Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Illes Balears.- Doctor Antoni L. Alcover, director general d'Universitats i Recerca del Govern de les Illes Balears.- Doctor Miquel A. Beltrán, director de l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM).- Senyor Miquel Riera, coordinador del congrés.
11.00 h –12.00 h. President. Gabriel AMENGUAL (Universitat de les Illes Balears)
Juan BELDA (Acadèmia d'Història Eclesiàstica de València). L'impacte del factor religiós en la cultura del Segle d'Or espanyol.
Miguel José DEYÀ (Universitat de les Illes Balears). El Cabildo de Mallorca i el rescat de captius a fins del segle XVI.
12.30 h –13.30 h. President. Antonio PLANAS (Universitat de les Illes Balears).
Oana Andreia SAMBRIAN (Universitat de Craiova - Acadèmia Romanesa). La imatge de Transsilvània a Espanya durant la Guerra dels 30 anys: provocacions i controvèrsies.
Rosa Maria CALAFAT (Universitat de les Illes Balears). El pensament lingüístic en l'ensenyament de llengües a l'edat moderna: la vehiculació de la virtut.
Pausa (esmorzar)
16.00 h –17.00 h. President. José Ramón DEL CANT (IES Madina Mayurqa).
Rafael RAMIS (Universitat de les Illes Balears). La persecució inquisitorial del lul·lisme a Espanya i a Europa durant els segles XVI i XVII.
José Manuel FLORISTÁN (Universitat Complutense). Política i religió en el Renaixement. Infidels i heterodoxos en la política exterior dels Àustries espanyols.
17.10 h –18.00 h. Presidenta. Valentina NIDER (Universitat de Trento).
Jaume GARAU (Universitat de les Illes Balears). Visió catequètica de la naturalesa en la Primera Part de la "Introducción del símbolo de la fe" de Luis de Granada.
Francisco CASTELLA (Universitat d'Alcalá). La crítica del jesuïta José de Acosta a "Las Casas".
18.00 h Visita a la Catedral de Mallorca
Dimecres 20 de maig. Edifici Sa Riera (Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2)
10.30 h –11.30 h.
Presidenta: Ruth FINE (Universitat Hebrea de Jerusalem).
Miguel RIERA (Universitat de les Illes Balears). Naturalesa i consentiment diví en "Jardín de flores curiosas" d'Antonio de Torquemada.
Miguel Ángel GRANADA (Universitat de Barcelona). Giordano Bruno i Maimónides: la matèria com a dona i l'estatut ontològic del principi material.
12.00 h –13.00 h. President. José Manuel FLORISTÁN (Universitat Complutense).
João rebaldi (Universitat de Porto). Predestinació divina i la seva relació amb la llibertat humana en els escolàstics del segle XVI.
Miquel BELTRÁN (Universitat de les Illes Balears). L'amor de Déu cap a l'home a Lleó Hebreu.
Pausa (esmorzar)
16.00 h –17.00 h. President. Rafael RAMIS (Universitat de les Illes Balears)
Joan Lluís LLINÀS (Universitat de les Illes Balears). Veritats de religió i raó: sobre la defensa de Raimundo Sabunde per part de Montaigne.
José Luis VILLACAÑAS (Universitat Complutense). Cultura conversa/cultura hidalga: cap a la construcció d'una tipologia.
17.30 h –18.30 h. President. Miquel BELTRÁN (Universitat de les Illes Balears).
Gabriel SEGUÍ (Universitat de les Illes Balears). De la litúrgia romana medieval a la litúrgia romana posttridentina: evolució i canvi de paradigma i de mentalitat.
Ruth FINE (Universitat Hebrea de Jerusalem). La reescriptura conversa de l'Antic Testament: cap a una teopoética.
Dijous 21 de mayo. Edificio Sa Riera (Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2)
10.30 h –11.30 h. President. João rebaldi (Universitat de Porto).
Rafael MASSANET (Universitat de les Illes Balears). L'Acte del Fill Pròdig d'Alonso Remón. Originalitat i continuació en el desenvolupament dramàtic de la paràbola.
Antoni BERNAT (Universitat de les Illes Balears). «Ens recordem amb la memòria del que serem». Avatars de la memòria en l'obra de Lorenzo Ortiz, S. J. (1632-1698).
12.00 h –13.00 h. President. Jaume GARAU (Universitat de les Illes Balears).
Catalina MONSERRAT (Universitat de les Illes Balears). El poble jueu en Bartolomé Jiménez Patón: fonts clàssiques, bíbliques i humanístiques.
Abraham MADROÑAL (Universitat de Ginebra). Falsos sants i falsos miracles: de la ficció religiosa a la ficció teatral en Lope de Vega.
Pausa (esmorzar)
16.00 h –17.00 h. President Abraham MADROÑAL (Universitat de Ginebra).
Juan Carlos GONZÁLEZ (Universitat de les Illes Balears). L'encomiàstica cristiana giennense segons Jiménez Patón i Ordóñez de Ceballos.
María del Carmen BOSCH (Universitat de les Illes Balears). Anàlisi del Llibre dissetè dels Comentaris d'erudició, de Jiménez Patón.
17.30 h –18.30 h.
President. Juan BELDA (Acadèmia d'Història Eclesiàstica de València).
Valentina NIDER (Universitat de Trento). Avatars del no-res entre Espanya, Itàlia i França. El no-res en els elogis paradoxals i gèneres confrontants.
Gabriel AMENGUAL (Universitat de les Illes Balears). L'exploració dels espais de l'ànima en Santa Teresa de Jesús.
Clausura