David Torrijos Castrillejo i Jorge Luis Gutiérrez (Eds.)

La Escuela de Salamanca: la primera versión de la modernidad

Versió en castellà 

Al segle XVI es va produir un esdeveniment intel·lectual de primer ordre: el naixement de la modernitat. Aquest llibre presenta l'Escola de Salamanca com la «primera versió de la modernitat», una modernitat desenvolupada amb la peculiar empremta de l'hispà. A Salamanca s'afrontaran els problemes d'un moment històric singular, en què Espanya estava protagonitzant la trobada dels europeus amb les terres americanes. Davant d'aquesta conjuntura, els pensadors de Salamanca aborden temes crucials com el dret a la propietat, l'ètica econòmica, la llibertat i l'esclavatge, la justícia de la guerra… A la matriu de la universitat salmantina va néixer el dret internacional i els elements de reflexió que proporcionarien arguments per a l'abolició de l'esclavatge.
En aquest llibre es donen cita estudiosos de diferents àmbits geogràfics: signen les seves contribucions diversos autors d'Amèrica Llatina, així com de diferents països europeus. Aquestes diverses procedències reflecteixen la rica universalitat del projecte hispà que va tenir el seu cor a les reflexions de l'Escola de Salamanca. La diversitat de temes abordats, que van des de les qüestions més pràctiques del comerç i la llibertat dels indígenes americans, fins a les subtileses de la metafísica o la teologia, constitueix un bon mostrari de la riquesa de les qüestions abordades per aquells intel·lectuals que van donar inici a la modernitat.
Aquesta publicació és una coedició de l'Editorial Sindéresis amb Ediciones Universidad San Dámaso. Ha estat finançada per l'Oficina de Recerca i Relacions Internacionals d'aquesta universitat i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Modernitat (IEHM) de la Universitat de les Illes Balears.