Gabriel Amengual Coll

Afines por elección en torno a los inicios de la modernidad en España 

Edició en castellà

En explicar Goethe l'origen químic de les afinitats electives constata que “l'elecció és a les mans del químic que reuneix aquestes substàncies”. Una cosa semblant succeeix en aquest llibre: el lector ha establert unes relacions entre autors. Es tracta de relacions gens forçades; ells mateixos es presten a tal joc.

El caleidoscopi gira entorn de dues figures: Santa Teresa de Jesús i G.W.Fr. Hegel. La primera és el tema de tres capítols, un intentant traçar convergències entre la mística espanyola i Luter; els altres rastrejant uns conceptes bàsics en la santa i d'actualitat: l'experiència de la vida i la interioritat.

Del segon, es comença examinant l'interès que va tenir per Ramón Llull i el seu art, donades les semblances d'aquest amb la lògica especulativa; el lloc preeminent que dona a Luter com a inici de la Modernitat; la seva relació amb Spinoza i la recepció que va tenir a Espanya la seva Filosofia del Dret. Luter adquireix un lloc notable de referència, tant des de Hegel com des de Santa Teresa. No en va acabem de celebrar el V Centenari de l'inici de la Reforma.

En tots els casos està de rerefons el sorgiment de la Modernitat, amb la seva forta consciència de si, autonomia, referència a l'experiència, al viscut. Aquest és el fil conductor que uneix a pensadors tan diferents.