Dins del marc de les línies de recerca de l'Institut d'Estudis Hispànics a la Modernitat s'estan desenvolupant actualment múltiples projectes. A continuació, indiquem aquells els IP dels quals són membres de l'IEHM.

"Novatores en el púlpito. La oratoria sagrada castellana ante la crisis dinástica y el cambio de paradigma cultural (1665-1733)"

Projecte de recerca finançat pel Programa estatal de generació de coneixement i enfortiment científic i tecnològic del sistema d'I+D+I (PID2020-117974GB-I00)

IP: Jaume Garau Amengual

L'objectiu d'aquest projecte és investigar la influència que van exercir els novatores en l'evolució del gènere de la predicació sagrada, en el marc del canvi de paradigma cultural que s'experimenta a Espanya en el temps que corre entre la mort de Felip IV i la publicació de L'orador cristià, ideat en tres diàlegs (València, 1733) de Gregorio Mayans i Siscar, on es proposa una transformació de l'oratòria sagrada en favor de la claredat neoclàssica. Pretenem traçar un panorama de l'evolució de l'oratòria a partir de l'estudi de dos predicadors reals que emmarquen, donada la seva excepcionalitat, l'evolució de la predicació des del qual considerem l'últim gran representant del barroc en el púlpit, com va ser el jesuïta Manuel de Nájera (1604-1680), fins a la del mercedari Juan Interián d'Ayala (1657-1730), predicador novator. Entre l'obra de tots dos existeix una abundantíssima producció sermonaria que caldrà censar i garbellar el més extensament possible, amb la finalitat d'analitzar com es reflecteix la transformació del paradigma cultural en els autors més assenyalats, al mateix temps que s'anirà estudiant l'evolució de l'estil, des de la degeneració barroca fins a la claredat neoclàssica, anticipada ja en la predicació del cofundador de la Reial Acadèmia Espanyola, Juan Interián d'Ayala. Amb l'estudi d'aquest important període, singular, important i desconegut, pretenem contribuir al coneixement de l'evolució de l'oratòria sacra, al compàs del canvi d'època que marquen aquestes dues importants figures del púlpit, pròxims als cercles del poder.

Seminari d'Història Moderna

Col·loqui 

Col·loqui

 Web del projecte

Jaume Garau i Francisco J. García
Manuel de Nájera, decano de predicadores. Oratoria sagrada y espacios de poder en la Real Capilla del siglo XVII
De Gruyter
2024
  

 

"Conflictes singulars per jutjar, arbitrar o concordar (segles XII-XX)"

Projecte de recerca finançat pel Programa estatal de generació de coneixement i enfortiment científic i tecnològic del sistema d'I+D+I (PID2020-117702GA-I00)

IPS: Josep Capdeferro Pla (UPF) y Rafael Ramis Barceló (UIB-IEHM)

Aborda un tema original que cerca respondre a molts interrogants científics que han aflorat al llarg de dècades: L'estudi de conflictes singulars o especials i la seva resolució per vies judicials, arbitrals o concordades entre els segles XII i XX. Per a això, s'han associat diversos equips en un projecte únic i s'han incorporat nous investigadors. En total, s'han reunit 25 persones de 14 universitats, de 6 CC. AA. (Aragó, Cantàbria, Castella-Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears) i de l'estranger (acadèmics a Alemanya, França i Itàlia), coordinats pels dos IPs.

Publicacions

 

Rafael Ramis i Pedro Ramis
La Universidad de Gerona (1561-1717)
Ed. Dykinson (Madrid)
2022
Rafael Ramis i Pedro Ramis
Estudios sobre la Universidad de Tarragona (1572-1717)
Ed. Dykinson (Madrid)
2022
Rafael Ramis i Pedro Ramis
La Universidad de Vic (1599 -1707)
Ed. Dykinson (Madrid)
2022
     
Rafael Ramis i Pedro Ramis
Actos y grados de la Universidad de Orihuela en el siglo XVIII
Ed. Dykinson (Madrid)
2023
Rafael Ramis i Pedro Ramis
La Universidad de Barcelona en el siglo XVII
Ed. Dykinson (Madrid)
2023
 Rafael Ramis i Pedro Ramis
La Universidad de Zaragoza a finales del siglo XVII
Ed. Dykinson (Madrid)
2023
   
Rafael Ramis i Pedro Ramis
Los grados de la Universidad de Irache en el siglo XVIII
Ed. Dykinson (Madrid)
2024
 Rafael Ramis i Pedro Ramis
Actos y grados de la Universidad de Alcalá   (1544-1562)
Ed. Dykinson (Madrid)
2024
 

 

  

«Respuestas jurídicas hábiles a conflictos sociales complejos (siglos XII-XX)» (RESPONSIONES)

Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades - Proyecto financiado por el Programa Estatal para Impulsar la Investigación Científico-Técnica y su Transferencia, del Plan Estatal de Investigación Científica, Técnica y de Innovación 2021-2023 (PID2023-152772NB-I00)

IPs: Josep Capferro (UPF) i Rafael Ramis (UIB-IEHM)

«Experiències IAG dins l’estudi de l’espai i el temps: nous ritmes per a la parella de ball perfecta"»

Projecte finançat pel programa d'ajuts per a projectes d'innovació i millora de la qualitat docent (2024-2026) de l'Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) - (PID242617)

IP: Aina Coll Coll

El projecte pretén integrar d’una forma ètica la utilització de la IA dintre del procés d’aprenentatge de l’alumnat. Compta amb un equip format per professores i professors del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i del Departament de Geografia, que imparteixen docència a graus diferents (Geografia, Història, Història de l’Art, Dret, Turisme) i a estudis de màster. Aquest fet permetrà la obtenció de dades a través d’una mostra molt ampla i diversa, i sobretot permetrà contrastar els resultats obtinguts als diferents graus i nivells. Uns resultats que després podran ser traslladats a la resta de la comunitat universitària