Congrés Internacional «De la Reforma a la Guerra dels Trenta Anys: literatura, història, pensament i religió en el Segle d'Or»

Palma de Mallorca, 8 - 9 de febrer de 2018
 
 ORGANITZACIÓ

Grup de Recerca Segle d'Or (GRISO)-Universitat de Navarra
Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics
en la Modernitat (IEHM), Unitat Associada al CSIC


PROGRAMA

Dia 8 de febrer, dijous

8,30 Registre de ponents

9,00 Acte d'obertura. Intervenen: el Magfco. Sr. Rector de la UIB, Prof. Dr. Llorenç Huguet; el Director de l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, Prof. Dr. Jaume Garau Amengual, i el Prof. Dr. Jesús M. Usunáriz, representant del Grup de Recerca Segle d'Or- GRISO-Universitat de Navarra

9,30-10,15 Conferència plenària. Lloc: Sala d'actes. Presenta: Rafael Ramis Barceló (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA) Gabriel Amengual Coll (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Línies convergents entre Martín Luter i Santa Teresa de Jesús»

10,15-10,45 Descans

11,00-13,00 Sessió de ponències
Sessió 1. De la Reforma a la Guerra dels Trenta anys (1). Lloc: Aula 4. Modera: Josep Juan Vidal (Universitat de les Illes Balears- Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Andreu Seguí Beltrán (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM/Universitat Pompeu Fabra, ESPANYA), «Una de les set obres de misericòrdia corporal. La redempció
religiosa de captius balears entre 1575 i 1618»

Miguel G. Garí (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Normes i usos quotidians en un convent mediterrani durant la Contrareforma: el convent de Sant Esperit de l'orde trinitari de Palma a la fi del segle XVI»

Jimena Gamba Corradine (Universitat Autònoma de Barcelona, ESPANYA), «Inglés, hugonot i luterà: els plecs anti-luterans tremendistes anteriors a la Guerra dels Trenta Anys»

Francisco José García Pérez (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Els límits de Trento. Sol·licitació i abusos en els monestirs femenins de l'Amèrica
colonial a inicis del segle XVII»

Sessió 2. La tradició clàssica en el Renaixement i en el Segle d'Or (1). Lloc: Aula 7. Modera: Laura Yadira

Munguía Ochoa María José Rodríguez Mosquera (Universitat de Barcelona, ESPANYA), «Influència del mite d'Hero i Leandro en la literatura espanyola del Segle d'Or: el còdex Flores de vària poesia (Mèxic, 1577)»

Juan Antonio Gómez Zamorano (Universitat de Múrcia, ESPANYA), «La Contrareforma i Sánchez Viana»
 
Laura Hernández González (Universitat de Valladolid, ESPANYA), «Reminiscències plautines en el teatre del Segle d'Or: el cas del príncep constant de Calderón de la Barca»

Laura Yadira Munguía Ochoa (Universitat Panamericana, Campus Guadalajara,MÈXIC), «D'amors i laberints: utilització del “cicle cretenc” en Lope de Vega i sor Juana Inés de la Cruz»

Sessió 3. Literatura, pensament i espiritualitat en el Segle d'Or (1). Lloc:Aula 8. Modera: Robert Folger

Lola Esteva de Llobet (IES Santamarca-Madrid, ESPANYA), «El Diàleg espiritual de Jorge de Montemayor, un referent místic i teològic de l'espiritualitat pre-tridentina»

Alberto Pérez Camarma (Universitat Autònoma de Madrid/Institut Universitari La Cort a Europa-IULCE, ESPANYA), «El model de príncep virtuós en la correspondència epistolar de sor María de Ágreda amb Felip IV»

Fidel Sebastián Mediavilla (Universitat Autònoma de Barcelona, ESPANYA), «Jerónimo Gracián: recuperar el personatge i l'escriptor»

Robert Folger (Universität Heidelberg, ALEMANYA), «L'emblema com a macro-estructura del Guzmán de Alfarache»

13,00-15,30 Temps reservat per al menjar

15,30-17,30 Sessió de ponències
Sessió 4. De la Reforma a la Guerra dels Trenta Anys (2). Lloc:Aula 7. Modera: José Servera Bany (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Valentina Nider (Università di Trento, ITÀLIA), «A voltes amb la Llegenda negra: la polèmica entre italians i espanyols en el llindar de la Guerra dels Trenta Anys»

Fernando Negredo del Turó (Universitat Carles III de Madrid, ESPANYA), «Una guerra de religió o una religió per a la guerra? L'element confessional en la Guerra dels Trenta Anys»

Juan Manuel Villanueva (UNED-Madrid, ESPANYA), «Un error bíblic-dramàtic —teològic-dramàtic?— en les teories de Wardropper, Parker i Valbuena sobre les actuacions sacramentals. La seva influència en les edicions posteriors»

Gabriel Seguí i Trobat (Ateneu Sant Pacià, ESPANYA), «De Captivitate Babiloniae: la desconstrucció de la litúrgia romana medieval»

Sessió 5. Literatura, pensament i espiritualitat en el Segle d'Or (2). Lloc: Aula 4. Modera: Miguel José Deyà Bauzá (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Marcella Miranda (University of São Paulo, EL BRASIL), «La labor entre la ploma i la devoció: jesuïtes anglesos al servei de la Monarquia Hispànica a finals del segle XVI»

Ramón Moncunill Bernet (Col·legi Bell-lloc-Girona, ESPANYA), «La concepció luterana sobre la llibertat i la doctrina de la Contrareforma. El seu reflex en els nostres literats del Segle d'Or»

Xavier Jiménez González (Universitat de les Illes Balears,ESPANYA), «Anàlisi audiovisual de la Reforma i la Guerra dels Trenta Anys a través del cinema i de la televisió»

Miguel José Deyà Bauzá (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Corona, clergat i regne de la Mallorca del segle XVII (1618-1648)»

Sessió 6. Panell: «Néixer en temps de Calderón. Simbologia del part i paradoxes culturals en el Segle d'Or espanyol» (1). Lloc: Aula 8. Coordinador:Wolfram Aichinger

Wolfram Aichinger (Universität Wien, ÀUSTRIA), «Agents actius i passius en la terminologia àuria del part: el que els eufemismes diuen sobre l'estatus de la dona en el Segle d'Or»

Nina Kremmel (Universität Wien, ÀUSTRIA), «Parir al castellà: semàntica històrica del prenyat i del part en el Tresor de la llengua castellana i en diccionaris de llengües romanços dels segles XVI i XVII»

Jesús M. Usunáriz (Universitat de Navarra-Grup de Recerca Segle d'Or-GRISO, ESPANYA), «El pare davant el part»

Hannah Fischer-Montsó (Universität Wien, ÀUSTRIA), «Deessa del part i ombra de la Verge: noves perspectives sobre la figura de Lucina en l'art barroc»

17,30-18,00 Descans

18,00-19,30 Sessió de ponències
Sessió 7. Literatura, pensament i espiritualitat en el Segle d'Or (3). Lloc:Aula 7. Modera: René Aldo Vijarra

Daniele Arciello (Universitat de Lleó, ESPANYA), «La mirada apicarada. Perspectiva d'un truà en dificultats durant la Guerra dels Trenta Anys»

José Manuel Díaz (Investigador, ESPANYA), «El comentari escolar en Cantar de fray Luis de León»

René Aldo Vijarra (Universitat Nacional de Córdoba, Argentina), «El cos de la perfecta casada de fray Luis»

Sesión 8. Panell: «Néixer en temps de Calderón. Simbologia del part i paradoxes culturals en el Segle d'Or espanyol» (2). Lloc: Aula 8. Coordinador: Wolfram Aichinger

Paula Casariego (Universitat de Santiago de Compostel·la, ESPANYA), «Festejar el part: literatura i recursos literaris per a celebrar el naixement de Carles II»

Alice-Viktoria Dulmovits (Universität Wien, ÀUSTRIA), «Estimular al rei, entretenir a la reina embarassada. Festes cortesanes i naixements reals»

Esther Zitterl (Universität Wien,ÀUSTRIA), «Representacions de celestines i llevadores en obres seleccionades del Segle d'Or espanyol»

Dia 9 de febrer, divendres

9,00-11,00 Sessió de ponències. Sessió 9. Literatura, pensament i espiritualitat en el Segle d'Or (4). Lloc: Aula 7. Modera: Abraham Madroñal (Université de Genève, SUÏSSA/CSIC, ESPANYA)

Gerhard Poppenberg (Universität Heidelberg, ALEMANYA), «Somni, teatre, teologia. La disputa de l'escepticisme de la premodernitat en Descartes i Calderón (Discours de la méthode i La vida es sueño)»

Abraham Madroñal (Université de Genève, SUÏSSA/CSIC, ESPANYA), «Entre serranes i bandoleres: a propòsit d'una comèdia de Lope de Vega»

Jaume Garau (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Cipriano de Valera i la controvèrsia religiosa»

Sessió 10. Panell: «Forma i pensament en el teatre calderoniano». Lloc: Aula 8. Coordinadors: Simon Kroll i María J. Ortega Máñez

Simon Kroll (Universität Heidelberg,ALEMANYA), «La sonoritat de la culpa i de la gràcia en les actuacions sacramentals de Calderón»

María J. Ortega Máñez (Universität Wien, ÀUSTRIA), «De la gràcia en Calderón: teologia i comicitat»

Fernando Rodríguez-Gallego (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Prínceps musulmans conversos sobre les taules: El bautizo del príncipe del Marruecos, de Lope, i El gran príncipe de Fez, de Calderón»

Einat Davidi (Universitat de Haifa, ISRAEL), «Transformació i subversió del drama calderoniano en el corpus dramàtic dels jueus reconversos d'Amsterdam»

11,00-11,30 Descans

11,30-12,15 Conferència plenària. Lloc: Aula 7. Presenta: Miguel José Deyà Bauzá (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Jesús M. Usunáriz (Universitat de Navarresa-Grup de Recerca Siglode Or-GRISO, ESPANYA), «De Praga a Westfàlia: Espanya davant la Guerra dels Trenta Anys (algunes reflexions)»

12,30-13,30 Sessió de ponències
Sessió 11. La tradició clàssica en el Renaixement i en el Segle d'Or (2). Lloc: Aula 7. Modera: Rafael Ramis Barceló (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Dominique de Courcelles (Centri National de la Recherche Scientifique, FRANÇA), «La divulgació humanista dels sabers a Europa en els segles XVI i XVII: des de Pedro Mexía (1497-1551) i la Silva de vària lliçó (primera edició 1540, última edició amb l'autor 1550-1551)»

Rafael Ramis Barceló (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «El Trivium i l'Art de Llull en L'Escala de l'Enteniment de Pedro de Guevara»

Sesión 12. Literatura, pensament i espiritualitat en el Segle d'Or (5). Lloc: Aula 8. Modera: Catalina Monserrat Roig (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Marta Pilat Zuzankiewicz (Universitat de Varsòvia, POLÒNIA), «Imitació de les oracions i antífones marianes en la poesia religiosa del Segle d'Or»

Catalina Monserrat Roig (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «Bartolomé Jiménez Patón i com les humanes lletres serveixen a les divines»

13,30-15,30 Temps reservat per al menjar

15,30-17,30 Sessió de ponències

Sessió 13. Literatura, pensament i espiritualitat en el Segle d'Or (6). Lloc: Aula 4. Modera: Naïma Lamari (Université d’Avignon, FRANÇA)

Rafael Massanet Rodríguez (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «El predicador, comediant al diví. La teatralització del discurs religiós en el Barroc»

Clara Bonet (Universitat Catòlica de València «Sant Vicent Màrtir», ESPANYA), «L'entropia de l'honra conjugal en Calderón: una aproximació sacrificial»

Laura Mier Pérez (Universitat de Cantàbria, ESPANYA), «El teatre en la cruïlla religiosa i moral del segle XVI»

Naïma Lamari (Université d’Avignon, FRANÇA), «Tirso de Molina i la poètica del sagrat»

Sessió 14. De la Reforma a la Guerra dels Trenta anys (3). Lloc: Aula 8. Modera: Antonio Planas Rosselló (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Juan Belda Plans (Acadèmia d'Història Eclesiàstica de València, ESPANYA), «Reforma catòlica i reforma protestant en les albors de la Modernitat. La seva incidència cultural»

Simona Langella (Università di Genova, ITÀLIA), «1483-1546: Francesc de Vitòria i Martín Luter»

Juan Cruz Cruz (Universitat de Navarra, ESPANYA), «Probabilitat d'una guerra justa per totes dues parts, en el Segle d'Or»

Antonio Planas Rosselló (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA), «La biblioteca de l'inquisidor Miquel Gual (1589)»

Sessió 15. Qüestions teològiques, filosòfiques, científiques i jurídiques en la literatura en els segles XVI i XVII. Lloc: Aula 8. Modera: Hilaire Kallendorf (Texas A&M University, ELS ESTATS UNITS)

Andrés Enrique-Arias (Universitat de les Illes Balears, ESPANYA), «La traducció bíblica al castellà en les albors de l'Edat Moderna i els seus antecedents medievals: continuïtats i ruptures»

Hilaire Kallendorf (Texas A&M University, ELS ESTATS UNITS), «La virtut com a metàfora mèdica en el drama espanyol del Segle d'Or»

17,30-18,00 Descans

18,00-18,45 Conferència plenària. Lloc: Sala d'actes. Presenta: Jaume Garau Amengual (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA)

Christoph Strosetzki (Universität Münster,ALEMANYA), «De l'extern a l'interior. Les imatges i la contemplació mística jesuïta»

19,00 Clausura del Congrés. Participen: Jaume Garau Amengual (Universitat de les Illes Balears-Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat-IEHM, ESPANYA) i Jesús M. Usunáriz (Universitat de Navarresa-Grup de Recerca Segle d'Or-GRISO, ESPANYA)